elen

Ιστολογιο

Χωριάτικη σαλάτα

Υλικά (Σερβίρει 4)

  • 2 ντομάτες
  • 2 αγγούρια
  • 1 κρεμμύδι
  • Ελιές θρούμπες
  • 1 κομμάτι φέτα
  • 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Ρίγανη

Εκτέλεση συνταγής

Aφού πλύνουμε καλά τα λαχανικά, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Τα βάζουμε σε πιάτο και προσθέτουμε τη φέτα, τις ελιές και το λάδι.

Αλατίζουμε και η σαλάτα είναι έτοιμη.

Σημειώσεις συνταγής

Μπορούμε να πασπαλίσουμε τη φέτα με λίγη ρίγανη, για πιο έντονη γεύση.

Πηγή: incrediblecrete.gr

Σχετικά με το ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο (ή απλώς λάδι) ονομάζεται στα ελληνικά το λάδι που προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς. Το ελαιόλαδο είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και θεωρείται προϊόν υγιεινής διατροφής λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά. Είναι το έλαιο των καρπών της ελιάς. Εξάγεται με έκθλιψη των ελιών, οι οποίες πρέπει να συλλέγονται πριν από την τελική τους ωρίμανση, όταν δηλαδή έχουν χρώμα πράσινο-μελιτζανί, καθώς η ποιότητα του λαδιού τους είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που εξάγεται από τους τελείως ώριμους καρπούς. (Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια). Ο ‘Ομηρος αποκαλούσε το ελαιόλαδο ‘’χρυσό υγρό’’ και ο Ιπποκράτης ‘’μεγάλο θεραπευτή’’.
– Οι ‘Ελληνες ήταν οι πρώτοι που καλλιέργησαν το ελαιόδενδρο. Κατά την διάρκεια της Μινωικής εποχής το ελαιόλαδο αποτέλεσε το θεμέλιο της κρητικής οικονομίας ως εξαγώγιμο προιόν.  Η μεταφορά του λαδιού γινόνταν με ειδικούς αμφορείς που το στόμιο τους έκλεινε με πηλό και σφραγίζονταν με το σήμα του παραγωγού.
-Η οξύτητα του ελαιολάδου είναι η ποσότητα ελεύθερων λιπαρών οξέων σε ένα λάδι.Όσο μικρότερη είναι αυτή η ποσότητα τόσο καλύτερη θα είναι η ποιότητά του.’Αρα όσο χαμηλότερη η οξύτητα τόσο το καλύτερο σε ποιότητα και γεύση.Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται Αυτό του οποίου η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά δεν υπερβαίνει τα 0.8gr ανά 100gr (0.8%).Παρθένο ελαιόλαδο είναι αυτό που η οξύτητά του δεν υπερβαίνει το 2%.Ελαιόλαδο λαμπάντε χαρακτηρίζεται αυτό που έχει οξύτητα πάνω από 2%.

Καλαμαράκια με κρητική γραβιέρα

Υλικά (Σερβίρει 5)

  • 1 κιλό καλαμαράκια μικρά ή κομμένα σε ροδέλες
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο σε ροδέλες
  • 1 ποτηράκι ούζο
  • 1 ματσάκι βασιλικό φρέσκο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 300 γρ. κρητική γραβιέρα τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Στραγγίζουμε τα καλαμαράκια και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

Σβήνουμε με το ούζο, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα καλαμαράκια να ψηθούν για 15 λεπτά. (προσοχή μην παραψηθούν και σκληρύνουν)

Στη συνέχεια, ρίχνουμε το βασιλικό, πιπέρι και το τυρί και σκεπάζουμε για λίγο μέχρι να λιώσει το τυρί.

Σημειώσεις συνταγής

Αντί για φρέσκο βασιλικό μπορούμε να βάλουμε μαϊντανό ή άνηθο.

Πηγή: sidages.gr

Extra Virgin Suicide: η «ενηλικίωση» του ιταλικού ελαιολάδου

Extra Virgin Suicide…ότι συμβαίνει στον κόσμο του  ιταλικού ελαιολάδου, σε μιά πολύ ωραία & σύντομη εικονογράφηση του Nicholas Blechman που εκδόθηκε στη διαδικτυακή έκδοση των New York Times.