elen

Σχετικά με το ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο (ή απλώς λάδι) ονομάζεται στα ελληνικά το λάδι που προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς. Το ελαιόλαδο είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και θεωρείται προϊόν υγιεινής διατροφής λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά.  Εξάγεται με έκθλιψη των ελιών, οι οποίες πρέπει να συλλέγονται πριν από την τελική τους ωρίμανση, όταν δηλαδή έχουν χρώμα πράσινο-μελιτζανί, καθώς η ποιότητα του λαδιού τους είναι πολύ καλύτερη από αυτήν του λαδιού που εξάγεται από τους τελείως ώριμους καρπούς.

-Ο ‘Ομηρος αποκαλούσε το ελαιόλαδο ‘’χρυσό υγρό’’ και ο Ιπποκράτης ‘’μεγάλο θεραπευτή’’.

Οι ‘Ελληνες ήταν οι πρώτοι που καλλιέργησαν το ελαιόδενδρο. Κατά την διάρκεια της Μινωικής εποχής το ελαιόλαδο αποτέλεσε το θεμέλιο της κρητικής οικονομίας ως εξαγώγιμο προιόν. Η μεταφορά του λαδιού γινόνταν με ειδικούς αμφορείς που το στόμιο τους έκλεινε με πηλό και σφραγίζονταν με το σήμα του παραγωγού.

Το ελαιόλαδο είναι το πιο φυσικό λάδι από όλα τα άλλα. Έρευνες έχουν δείξει ότι κρατά σε καλή κατάσταση το κεντρικό νευρικό σύστημα μέχρι τα βαθιά γεράματα. Συγκεκριμένα, έρευνες που έχουν γίνει στην Κέρκυρα και στην Κρήτη, δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μόνο ελαιόλαδο δεν πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί το ελαιόλαδο δεν αυξάνει την χοληστερίνη στο αίμα. Είναι προτιμότερο , στα μαγειρευτά φαγητά, να προστίθεται προς το τέλος του μαγειρέματος. Στο τηγάνισμα η θερμοκρασία δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 180 βαθμούς ώστε να μην καταστρέφονται οι θρεπτικές του ουσίες και να μην καίγεται. Το ίδιο λάδι στο τηγάνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εώς 5 φορές

Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο έχει περίπου 126 θερμίδες. Όλα τα λάδια έχουν τις  ίδιες θερμίδες

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία (2010) η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου υπερβαίνει τους 3.100.00 τόνους. Οι βασικές ελαιοπαραγωγικές χώρες συμμετέχουν στην παραγωγή αυτή ως εξής :

  • Ισπανία – 1.300.000
  • Ιταλία – 450.000
  • Ελλάδα – 350.00
  • Συρία – 200.000
  • Τουρκία – 180.000
  • Μαρόκο – 120.000
  • Πορτογαλία – 80.000
  • Αλγερία – 60.000.

Στο σύνολο της Ισπανικής παραγωγής το 25-20% έχει τον ποιοτικό χαρακτηρισμό ‘’εξαιρετικά παρθένο’’, της Ιταλικής το 40-45% και της Ελληνικής το 75-80%