el

Σχετικά με το ελαιόλαδο

27
Φεβ
2014

Ελαιόλαδο (ή απλώς λάδι) ονομάζεται στα ελληνικά το λάδι που προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς. Το ελαιόλαδο είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και θεωρείται προϊόν υγιεινής διατροφής λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά. Είναι το έλαιο των καρπών της ελιάς. Εξάγεται με έκθλιψη των ελιών, οι οποίες πρέπει να συλλέγονται πριν από την τελική τους ωρίμανση, όταν δηλαδή έχουν χρώμα πράσινο-μελιτζανί, καθώς η ποιότητα του λαδιού τους είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που εξάγεται από τους τελείως ώριμους καρπούς. (Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια). Ο ‘Ομηρος αποκαλούσε το ελαιόλαδο ‘’χρυσό υγρό’’ και ο Ιπποκράτης ‘’μεγάλο θεραπευτή’’.
– Οι ‘Ελληνες ήταν οι πρώτοι που καλλιέργησαν το ελαιόδενδρο. Κατά την διάρκεια της Μινωικής εποχής το ελαιόλαδο αποτέλεσε το θεμέλιο της κρητικής οικονομίας ως εξαγώγιμο προιόν.  Η μεταφορά του λαδιού γινόνταν με ειδικούς αμφορείς που το στόμιο τους έκλεινε με πηλό και σφραγίζονταν με το σήμα του παραγωγού.
-Η οξύτητα του ελαιολάδου είναι η ποσότητα ελεύθερων λιπαρών οξέων σε ένα λάδι.Όσο μικρότερη είναι αυτή η ποσότητα τόσο καλύτερη θα είναι η ποιότητά του.’Αρα όσο χαμηλότερη η οξύτητα τόσο το καλύτερο σε ποιότητα και γεύση.Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται Αυτό του οποίου η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά δεν υπερβαίνει τα 0.8gr ανά 100gr (0.8%).Παρθένο ελαιόλαδο είναι αυτό που η οξύτητά του δεν υπερβαίνει το 2%.Ελαιόλαδο λαμπάντε χαρακτηρίζεται αυτό που έχει οξύτητα πάνω από 2%.